Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

«Δια βίου» η πιστοποίηση Η/Υ από ιδιωτικούς φορείς μέχρι νεωτέρας


Μετά το αρχικό σοκ ότι έληξαν 1.000.000 πιστοποιητικά χρήσης Η/Υ και μάλιστα εν μέσω κρίσης, ήρθε στην επιφάνεια το θέμα που η Πορεία Αριστερή προσπαθεί να αναδείξει από πολύ παλιά: της ημερομηνίας λήξης των πιστοποιητικών και ταυτόχρονα ο παραλογισμός των συνεχών πιστοποιητικών.
Σύμφωνα λοιπόν με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης:
Α. Οι κάτοχοι των πιστοποιητικών Πληροφορικής δεν....
απαιτείται να ξαναδώσουν εξετάσεις για να ξαναποκτήσουν το ίδιο πιστοποιητικό , αλλά  θα ισχύουν Δια Βίου, όπως και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.
Β. Επίσης όσοι από δω και πέρα αποκτήσουν πιστοποιητικά Πληροφορικής δεν χρειάζεται να τα ανανεώνουν κάθε τρία χρόνια όπως προέβλεπε η απόφαση του Κ. Αρβανιτόπουλου.
Η προηγούμενη απόφαση που όριζε την τριετή λήξη των πιστοποιητικών πληροφορικής  καταργείται, όπως επίσης και η απόφαση ότι η   ισχύ τους έληγε στις 30-6-14  καταργείται.
Ο χώρος των πιστοποιητικών είναι ένας χώρος που κυριαρχείται από ιδιωτικές εταιρίες που παρέχουν «πισοτποιήσεις» έναντι αδρής αμοιβής και αφού πρώτα έχουν πουλήσει και «επιμόρφωση». Ενώ, σε αντίθεση με το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, το κράτος δεν παρέχει καν κρατικό πιστοποιητικό.  Δεν είναι τυχαίο ότι, εν έτει 2014, βουλευτές έκαναν πρόσφατα επερώτηση και ζητούσαν τη δημιουργία ενός κρατικού πλαισίου εξέτασης και πιστοποίησης των Η/Υ.
Η Πορεία Αριστερή από την πρώτη στιγμή επισήμανε ότι η πιστοποίηση στους Η/Υ είναι μια διαδικασία σαθρή που έχει απλά ως στόχο την κατηγοριοποίηση των εργαζομένων, ένα εργαλείο για να διαφοροποιούνται τεχνητά τα προσόντα. Καμία απόδειξη δεν υπάρχει ως σήμερα ότι η διαδικασία πιστοποίησης είναι μια διαδικασία μέσε σε ένα επιστημονικό πλαίσιο που έχει ως στόχο την επιμόρφωση.
Θεωρούμε ότι οι βασικές γνώσεις χρήσης στους Η/Υ θα πρέπει να δίνονται μέσα στο σχολείο (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο). Αντίθετα η Πολιτεία δε παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Επίσης, θεωρούμε ότι η χρήση Η/Υ θα πρέπει να είναι συνιφασμένη και να διαχέεται στα προγράμματα σπουδών των περισσότερων (αν όχι όλων) των Πανεπιστημιακκών ιδρυμάτων. Σε ένα βαθμό αυτό γίνεται ωστόσο χωρίς όμως και πάλι να υπάρχει πρόβλεψει από την Πολιτεία για οργανωμένα εργαστήρια Η/Υ σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δεν έχουν προχωρήσει οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε όλα τα Πανεπιστήμια.
Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα έπρεπε να κινείται το οργανωμένο κράτος αν ήθελε πραγματικά να επιμορφώσει και όχι απλά να «πιστοποιήσει»-κατηγοριοποιήσει εργαζόμενους δίνοντας ταυτόχρονα εύκολο ζεστό χρήμα στις ιδιωτικές εταιρίες του χώρου.

Μάριος Μαγιολαδίτης
Εκπαιδευτικός
μέλος της Πορείας Αριστερής Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.