Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς σχετικά με την απόπειρα ίδρυσης πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή της «Πλάκας»



Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Χρήσεις γης για το λαό και όχι για το κέρδος των καπιταλιστών
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς καλεί το λαό του Αργοστολιού και όλου του νησιού να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) και των άλλων δυνάμεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη στάση που κράτησαν στην απόπειρα ίδρυσης πρατηρίου υγρών καυσίμων και ενέργειας εντός της...
πρωτεύουσας, στην περιοχή της «Πλάκας». Στην περιοχή αυτή σημειώνουμε ότι βρίσκονται σχολεία, η ΑΕΝ, το μνημείο των ριζοσπαστών, το μνημείο της εθνικής αντίστασης, ο τείχος των εκτελεσμένων από τους γερμανούς και μία παιδική χαρά. Μεγάλο κομμάτι της περιοχής ανήκει στην ΕΤΑΔ και είναι προς εκποίηση, με απόφαση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δανειστών (ΕΕ-  ΕΚΤ – ΔΝΤ).

Η Δημοτική Αρχή είναι σοβαρά εκτεθειμένη, διότι απέκρυψε εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κεφαλονιάς, σύμφωνα με την οποία δεν πληρούνταν οι αναγκαίες απαιτήσεις του πλάτους του δρόμου για την κυκλοφοριακή σύνδεση και την λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων στην εν λόγω περιοχή. Επιπλέον, αβαντάρισε ανοικτά τον επιχειρηματία και του έδωσε τον απαραίτητο χρόνο να επανέλθει με καινούρια αίτηση στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, όπου διαπιστώθηκε - από άλλη επιτροπή - ότι το πλάτος του δρόμου είχε αποκτήσει πλέον τις απαιτούμενες διαστάσεις (!!!), αφού βεβαίως προηγήθηκε αυθαίρετη επέμβαση διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου. Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, υπερψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, στο όνομα «της συμμόρφωσης με τη νομιμότητα». Αξίζει να σημειωθεί πως ΣΥΠΟΘΑ και Αντιπεριφέρεια (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) ενέκριναν και χορήγησαν την άδεια ίδρυσης του πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Τώρα που αποκαλύφθηκε η αρχική εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι υπόλοιπες δυνάμεις παριστάνουν τους εξαπατημένους, σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις και αλλάζουν την απόφαση στην οποία ομονόησαν.
Απέναντι στη λογική της «νομιμότητας», απέναντι στην πολιτική της ανάπτυξης και της ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, που δήθεν είναι για το καλό όλων, η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε και καλεί το λαό σε οργάνωση και δράση με βάση το δικό του δίκιο. Το δίκιο αυτό λέει ότι η ζωή, η υγεία, η προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του λαού δεν μπορεί να διακυβεύονται στο βωμό του κέρδους. Το καθαρά διαδικαστικό κομμάτι, με βάση το οποίο ακυρώθηκε τελικά η λειτουργία του πρατηρίου, ενδεχομένως αύριο να παρακαμφθεί. Στο ουσιαστικό – πολιτικό κομμάτι ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί βενζινάδικο ούτε άλλες επιχειρηματικές δράσεις στην εν λόγω περιοχή, κανένας από τους υπόλοιπους δεν τοποθετείται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς καλεί τους κατοίκους της περιοχής, όλο το λαό του νησιού, να περιφρουρήσουν ότι η χρήση της γης στην περιοχή δεν θα γίνει κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Επιπλέον, γίνεται φανερό πως αν η περιοχή ιδιωτικοποιηθεί από την ΕΤΑΔ ο αγοραστής (που βέβαια θα υπερβαίνει σε οικονομικό μέγεθος τον πρατηριούχο) μπορεί να κάνει το οτιδήποτε. Κατά τη γνώμη μας, ακόμη περισσότερο, επιβεβαιώνεται η ανάγκη να προσδιορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της χρήσεις γης στην εν λόγω περιοχή, που πρέπει να είναι για νέο σχολικό συγκρότημα, για μουσείο εθνικής αντίστασης και στα υπαλληλικά για κατοικίες που θα δοθούν σε νέους δημοσίους υπαλλήλους (πχ γιατρούς που θα στελεχώνουν τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές υγείας του Νομού, εκπαιδευτικούς κλπ). Αυτά πρέπει να διεκδικήσει ο λαός μας υπερασπίζοντας τα αναφαίρετα δικαιώματά του και την ιστορική του μνήμη. Είναι φανερό πως οι επιλογές αυτές δεν συμβαδίζουν με το δρόμο ανάπτυξης που στηρίζουν η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση με τις όποιες εκδοχές της.
Αργοστόλι 21 Ιούλη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.