Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΔΕΒΟΣΕΤΟΥ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΣΕΤΟ – ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΛΟΥΖΗ*

Περί γέφυρας Αργοστολίου, φωτισμού και …γύρω περιοχής
Επί τέλους …..με γεια μας η αναστηλωμένη, ανακαινισμένη και όμορφη, πολυσυζητημένη γέφυρα τ’ Αργοστολιού. Παλιά ..σφαζόμασταν για το εάν είναι μνημείο , εάν πρέπει να γίνει πεζόδρομος, να κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα , ποδήλατα, και άλλα πολλά.
Η θέση σου για το ζήτημα της γέφυρας σε …χαρακτήριζε σαν άνθρωπο, σαν πολιτισμένο άνθρωπο, σαν ευαίσθητο άνθρωπο, σαν Αργοστολιώτη ή σαν… από απέναντι, αλλά και σαν ….πολιτικό ;;;;;!!!!!!!!!
Ανακοινώσεις, διαπληκτισμοί, κινητοποιήσεις  υπογραφές, δημόσια ερωτήματα…
Τώρα τελείωσε, ανακαινίστηκε και άνοιξε για το κοινό, σαν πεζόδρομος, σαν όμορφος πεζόδρομος, καλοφτιαγμένος και ασφαλής. Ο κόσμος την περπατάει, την χαίρεται, και ήδη η γέφυρά μας γίνεται, μαζί με το Φανάρι μας, ξανά το σύμβολο και χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης μας.
Ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις και μουσικές περαντζάδες, όπως...
παλιά κάναμε με την Χορωδία Αργοστολίου, δίνοντας και πάλι την ζωή και την ευχαρίστηση που μας χάριζε η γέφυρα, χωρίς βέβαια την κυκλοφορία οχημάτων, εκτός βέβαια από κάποια ….λαθρομηχανάκια ή και κανένα ποδήλατο ( αυτά είναι το λιγότερο κακό).  
Σε μας πέφτει τώρα το βάρος να την κρατήσουμε καθαρή, να την προσέξουμε …για να την έχουμε, και βέβαια ο Δήμος να στέλνει και ανθρώπους να την φροντίζουν . Ήδη υπάρχουν σακούλες από φαγητό, περιττώματα σκύλων και απόβλητα από τους ψαράδες …
Και επειδή είμαστε πολίτες και κρίνουμε τα πάντα, και καλά κάνουμε, η γέφυρα, από κάθε άποψη  συζητείται, σχολιάζεται, κλπ.
Μέσα σε αυτούς κι εγώ, θα θελα να θίξω μερικά θέματα, πάντα με θετική και βελτιωτική διάθεση.
Λείπουν μερικά καλαίσθητα και σε διακριτικές θέσεις καλαθάκια για τα απορρίμματα και τα αποτσίγαρα.
Ίσως θα εξυπηρετούσαν, σε επιλεγμένες θέσεις, μερικά καλαίσθητα παγκάκια.
Και τώρα στο θέμα που γνωρίζω καλύτερα, και λόγω ειδικότητας . Ο ΦΩΤΙΣΜΌΣ της γέφυρας .
Η άποψή μου είναι ότι ο φωτισμός με τους φανοστάτες που τοποθετήθηκαν είναι υπερβολικός. Πάρα πολλά φανάρια, σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και σε μεγάλη απόσταση από τα κρηπιδώματα της γέφυρας , με αποτέλεσμα τον περιορισμό του αξιοποιήσιμου φάρδους της .
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται τόσος και τέτοιος φωτισμός . Τέτοιος φωτισμός χρειάζεται σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας , όπως στον γύρω του Κουτάβου , που για να μην ξεχνιόμαστε, δεν έχει γίνει τίοτε, ούτε με φανάρια σε κολώνες της ΔΕΗ, όπως είχα προτείνει πέρσι.
Αλλά ας επανέλθω στο θέμα μου.
Πιστεύω ότι οι φανοστάτες πρέπει να αραιώσουν κατά πολύ, να μείνει ένας στους τέσσερεις , ουσιαστικά μόνο για αισθητικούς λόγους,  να αλλάξουν θέσεις , να μπουν δηλαδή πιο κοντά στα πλευρά  και να τοποθετηθούν πλευρικά ειδικά φώτα στα κρηπιδώματα της γέφυρας .
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου εξωτερικός φωτισμός ανάδειξης του μνημείου. Ειδικά στο πρώτο τμήμα, αυτό με τις καμάρες, πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθεί ειδικός εξωτερικός φωτισμός, που θα αναδεικνύει συνολικά την γέφυρα και από τις δύο πλευρές, αλλά και προβάλλοντας κάποιες σημαντικές λεπτομέρειές της τοπικά .
Επίσης πρέπει να εγκατασταθεί ειδικός φωτισμός ανάδειξης του οβελίσκου, της "Κολώνας", στην μέση της γέφυρας .
Εάν συμφωνούν με κάποια από αυτά που προτείνω οι αρμόδιοι, ξέρουν που θα με βρουν, για παραπέρα τεχνικές συζητήσεις, και μετά ….παρακαλώ για τις …δικές τους ενέργειες .

*ΡΩΣΣΕΤΟΣ – ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΛΟΥΖΗΣ
Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.