Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΑΚ: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΕΝΑΚ - ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Το ανεξάρτητο φοιτητικό σχήμα Πορεία Αριστερή και η Ενιαία Αριστερή Κίνηση (ΕΝΑΚ)  σας καλωσορίζουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. 
Όπως και οι ίδιοι σκέπτεστε, μπροστά σας ανοίγεται μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής σας, την οποία θα την ζήσετε εδώ. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα συλλέξετε εμπειρίες και γνώσεις, έχοντας την ελπίδα και την διεκδίκηση πως θα σας βοηθήσουν για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας. Μέσα απο την διαδικασία των σπουδών θα αποκτήσετε αρκετά από τα απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια για την ζωή παραπέρα, αλλά και παράλληλα, αναμφίβολα θα διαμορφώσετε και...
ευρύτερες απόψεις για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. 
Μιλώντας με βάση την πλούσια και γενικότερη εμπειρία πολλών συναδέλφων, που διέσχισαν την διαδρομή που μόλις τώρα αρχίζει για εσάς, γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι μόνο το διάβασμα, που ασφαλώς είναι απαραίτητη συνθήκη, δεν αρκεί για να ολοκληρωθούν οι σπουδές και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον, αυτό το μέλλον που επιδιώκετε. Τόσο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όσο και η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων τα οποία επηρεάζουν άμεσα το μέλλον σας. 
Το Τμήμα Εικόνας και Ήχου δεν έχει ακόμα κατοχυρωμένα δικαιώματα, το Πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτείται και σε διάφορες φάσεις έχει αντιμετωπίσει την προοπτική να κλείσει ή να συγχωνευτεί, τα εργαστήρια είναι υποστελεχωμένα, οι φοιτητικές παροχές είναι ανύπαρκτες. 
Τα προβλήματα δεν είναι ασύνδετα και ξεκομμένα μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην οικονομική κρίση και την εξαθλίωση. Τα προβλήματα δε θα αντιμετωπιστούν χωρίς προσπάθειες και αγώνα, δεν θα λυθούν για εμάς χωρίς εμάς. Στη κατάσταση αυτή, στην άθλια αυτή πραγματικότητα μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικές λαικής εξόντωσης και εθνικής εξάρτησης που εφαρμόζονται και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για την επέλαση των σημερινών βαρβάρων του εγχώριου μπλοκ εξουσίας. Αυτοί, με πρόφαση τη χρεοκοπία επιβάλουν εξοντωτικά, αυταρχικά και σαρωτικά ταξικά μέτρα στην κοινωνία, ενισχύοντας τα κέρδη του κεφαλαίου και καλώντας τον ολοένα και πιο εξαθλιωμένο λαό να πληρώσει το κόστος. 
Με τα μνημόνια, που αποτελούν ουσιώδη τμήματα της ευρύτερης - σύγχρονης - πολιτικής εθνικής εξάρτησης και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σαν "θεραπεία" για πάσα νόσο, δημιουργήθηκε ακόμα περισσότερο χρέος και μεγαλύτερο έλλειμμα. Οι εργάτες και η νεολαία πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα περισσότερους φόρους, χρήματα  που δεν πάνε στα κοινωνικά αγαθά, αλλά σε τοκοχρεολύσια δανείων. Οι άνεργοι - νέοι στην πλειοψηφία τους, έγιναν μυριάδες. Την ίδια ώρα η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός απλώνουν τα δηλητηριώδη πλοκάμια τους στη νεολαία. Η Εθνική Ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια είναι καταργημένες - ανύπαρκτες, ακόμα και σαν έννοιες.  
Στο παρελθόν, η νεολαία απέδειξε πως μπορεί να αμφισβητήσει με αξιώσεις τη κυρίαρχη πολιτική, να αμφισβητήσει την κατάσταση συνολικά, απέδειξε  πως η κατασκευή - ύπαρξη μιας «αδιάφορης και παθητικής γενιάς» βρίσκεται μόνο στα σχέδια και στα όνειρα εκείνωνπου θέλουν να διαμορφώνουν συνειδήσεις ώστε να μας κυβερνούν - εξουσιάζουν πιο εύκολα.
Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι τώρα που μπήκες στο Πανεπιστήμιο τα μεγάλα προβλήματα τελείωσαν και μια ευκολότερη πορεία αρχίζει.  Με το νέο νόμο πλαίσιο, αν δεν τελειώσεις μέσα σε έξι χρόνια, θα σε διαγράψουν. Συνεχώς μπαίνουν περισσότερα υποχρεωτικά μαθήματα και ο νέος νόμος κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, εμποδίζοντας την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τον συνδικαλισμό που  βοηθάει να συζητάμε και να παλεύουμε συλλογικά για λύσεις στα προβλήματα. Την ίδια ώρα υποβαθμίζουν τα πτυχία  δημιουργώντας κύκλους σπουδών με στόχο να διασπάσουν τα πτυχία, αφαιρώντας επαγγελματικά δικαιώματα, όπως τη συμμετοχή στις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π. κλπ. Τα πτυχία  πλέον δε θα έχουν καν αυτό το όνομα αλλά θα ονομάζονται «Τίτλοι Σπουδών», ένα όνομα που αντικατοπτρίζει το τι αντίκτυπο θα έχει στην εύρεση εργασίας.
Χρειάζεται αγώνας, χρειάζεται προσπάθεια, δραστηριότητα, κινητικότητα. Ολόκληρος ο λαός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και εσείς - όπως και εμείς - είστε κομμάτι αυτού του λαού. Η ΕΝΑΚ και η  ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ σας καλωσορίζουν στον τόπο και στο ΙΠ.  Χωρίς μεγαλοστομίες, σας δηλώνουμε πως είμαστε μαζί, δίπλα σας, στην καθημερινότητα, στην διεκδίκηση, στην συζήτηση, για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, τα προβλήματα του τόπου, τα προβλήματα της ζωής. Έλα σε επαφή μαζί μας για να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.