Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ Α.ΘΕΟΠΕΥΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Αθήνα, 4/7/14
ΕΡΩΤΗΣΗ
 Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα:  Οριακή κατάσταση λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας 
   Αυτή είναι η τρίτη φορά που επανερχόμαστε με Ερώτηση για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας και δυστυχώς η κατάσταση, ως προς τη λειτουργία του, αντί να βελτιώνεται, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Ξεκινώντας από το «πρόσωπο» του Νοσοκομείου, που είναι τα Εξωτερικά Ιατρεία, καταγράφεται η παντελής έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν είναι δυνατό σ’ αυτό το νευραλγικό σημείο του νοσοκομείου, όπου προσέρχονται όλα τα περιστατικά για τον πρώτο έλεγχο, να έχουμε την υποκατάσταση του νοσηλευτικού προσωπικού από εθελοντές της νοσηλευτικής σχολής.
   Στο μεταξύ, απ’ το Νοσοκομείο μας εξακολουθούν να απουσιάζουν οι ειδικότητες του οφθαλμίατρου, του δερματολόγου, του αιματολόγου και του ωτορινολαρυγγολόγου ενώ η καρδιολογική κλινική λειτουργεί οριακά με δύο...
μόλις καρδιολόγους. Είναι αυτονόητο ότι η απουσία των παραπάνω ειδικοτήτων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα αλλά και κινδύνους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την αιμοδοσία, η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί με ειδικό ιατρό.
   Το ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου μας λειτουργεί σε εξαιρετικά οριακές και ανθυγιεινές συνθήκες. Πρόκειται για ένα τμήμα που περιλαμβάνει αξονικό τομογράφο, μαστογράφο, οστική μέτρηση και ακτινολογικό εργαστήριο. Η κάλυψη γίνεται σε 24ωρη βάση από μόλις πέντε τεχνολόγους εκ των οποίων το ένα στέλεχος φεύγει το Νοέμβριο καθώς λήγει η ετήσια επικουρική του σύμβαση, ενώ ένα άλλο στέλεχος είναι με μετακίνηση απ’ την Άρτα και βρίσκεται ακόμη εδώ με την ανοχή των διοικητών των δύο νοσοκομείων. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα ελάχιστα στελέχη που υπηρετούν το εν λόγω τμήμα δεν μπορούν να παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό τους προκειμένου να μπορεί το τμήμα να παραμένει σε λειτουργία. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι αναφερόμαστε σε ένα χώρο που είναι υπεύθυνος για μεγάλα ποσοστά καρκινογεννέσεων και άρα είστε υπεύθυνος κ.Υπουργέ για την υγεία των στελεχών που υπηρετούν με αυταπάρνηση το λειτούργημά τους και που θέτουν τη σωματική τους ακεραιότητα εν αμφιβόλω.
   Και στις κλινικές όμως παρατηρούμε την ίδια εικόνα με το προσωπικό να μην μπορεί να πάρει τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούται για τα προηγούμενα τρία χρόνια. Εξαίρεση δεν αποτελεί ασφαλώς το τρέχον έτος.
   Η μαιευτική κλινική λειτουργεί επί της ουσίας, και αυτή, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό. Με δύο μόλις στελέχη, τα οποία εργάζονται με ένα ρεπό, σχεδόν όλες οι βάρδιες είναι ακάλυπτες.
   Η Πτέρυγα Βεργωτή μπορεί να δημιουργήθηκε με την προοπτική να λειτουργήσει ως Μονάδα Ενταντικής Θεραπείας, αλλά αντ’ αυτού μετακινήθηκαν σε αυτή τρία υπάρχοντα τμήματα, αυτά της αιμοδοσίας, της μαιευτικής κλινικής και των χειρουργείων. Κατά την τελευταία επίσκεψη του προκάτοχού σας, κ. Γεωργιάδη, είχαμε λάβει την υπόσχεση για τη χορήγηση τετρακοσίων χιλιάδων € προκειμένου να τεθεί η Πτέρυγα σε λειτουργία. Αυτή η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Έτσι γίνεται εμφανές το ενδεχόμενο να διακοπεί η λειτουργία της Πτέρυγας, καθώς μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται με χρήματα από τη λειτουργία του κεντρικού νοσοκομείου.
   Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης και στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου καθώς εκεί έχουμε μόνο τρία μόνιμα στελέχη εκ των οποίων το ένα αποχωρεί με σύνταξη το Σεπτέμβριο. Οπότε οι δύο εναπομείναντες τεχνικοί καλύπτουν μόνο νύχτα το Νοσοκομείο κάνοντας από δεκαπέντε νύχτες ο καθένας.
   Τέλος, έχουμε μεγάλη ανάγκη απο τραυματιοφορείς καθώς δεν έχουν όλα τα περιστατικά δικούς τους ανθρώπους για να τους μεταφέρουν, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ενώ μετά τη διαθεσιμότητα των οδηγών των ασθενοφόρων και των πληρωμάτων τους το Νοσοκομείο μας είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει με αξιοπιστία τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Έχει γίνει πλέον πολύ συχνό το φαινόμενο, όπου φιλοξενούνται στον τύπο καταγγελίες από πολίτες για τη μεταφορά των ασθενών τους. Το ΕΚΑΒ, το οποίο αποτελεί μία ξεχωριστή υπηρεσία διοικούμενη από την Πάτρα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός νησιού με το χωροταξικό της Κεφαλονιάς.

Επειδή η δημόσια υγεία στην Κεφαλονιά βρίσκεται σε κίνδυνο.
Επειδή η υγεία των στελεχών του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο.
Επειδή το νησί μας είναι ένας τουριστικός προορισμός που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάζει τον πληθυσμό του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Θα προχωρήσετε στις αναγκαίες για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό;
2.      Σκοπεύεται να καλύψετε τις σημαντικές ειδικότητες ιατρών που απουσιάζουν απ’ το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς;
3.      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε την υγεία των στελεχών του ακτινολογικού τμήματος αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος;
4.      Θα καλύψετε τις ανάγκες για τη λειτουργία της μαιευτικής κλινικής;
5.      Πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε την Πτέρυγα Βεργωτή;
6.      Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου η Τεχνική Υπηρεσία να συνεχίσει να υποστηρίζει το Νοσοκομείο με αξιοπιστία;
7.      Ποια λύση θα δώσετε για τις μεταφορές των ασθενών;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.