Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ερώτηση Βουλευτού για τις ανάγκες στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και στο ΕΚΑΒ»

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
29/08/2013
Θέμα : «Ανάγκες στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και στο ΕΚΑΒ»
   Σε συνέχεια της από 29/08/2012 ερώτησής μας για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, επανερχόμαστε, καθώς τα προβλήματα που προβάλαμε όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά είναι κοινή πεποίθηση για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς ότι επιδεινώθηκαν.
   Το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι αποτελεί το σημείο αναφοράς για την υγεία στο νησί μας. Θα έπρεπε με λίγα λόγια να είναι άρτια εξοπλισμένο και οργανωμένο, ώστε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας των κατοίκων. Ιδιαίτερα δε λόγω νησιωτικότηας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών, θα έπρεπε η μέριμνα της πολιτείας να είναι ακόμη μεγαλύτερη σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Αργοστολίου.
Αντί αυτής της μέριμνας, διαπιστώνεται μια κατάσταση εγκατάλειψης με προβλήματα τα οποία διογκώνονται όλο και περισσότερο.
   Αναλυτικά και όπως προκύπτει απ’ τον οργανισμό του νοσοκομείου, τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια! Υπάρχει ένας καρδιολόγος -ύστερα από ένα χρόνο ήρθε βοήθεια από επικουρικό - ενώ εκκρεμεί ο διορισμός του δεύτερου (τρεις στον οργανισμό οι θέσεις). Προβλήματα υπάρχουν και στις άλλες ειδικότητες όπως η μονάδα Τεχνητού Νεφρού (υπηρετεί μόνο ένας Νεφρολόγος), όπου οι ανάγκες αυξάνονται όλο και περισσότερο. Λειτουργούν με δυσκολία επίσης τα τμήματα Παθολογικό, Χειρουργικό, Γυναικολογικό, Αναισθησιολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό (αυτά τα δύο τελευταία καλύπτονται από ένα ιατρό), όπου και εδώ εκκρεμούν προσλήψεις καθώς υπάρχουν ελλείψεις όπως διαφαίνεται από τον πρόσφατο οργανισμό του.......
Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς (ΦΕΚ 3432/ 24-12-2012), όπως αυτός υπογράφηκε απ’ τον προκάτοχό σας. Υπηρετεί επίσης μία φαρμακοποιός, ενώ θα έπρεπε να είναι δύο. Κενές και χωρίς ελπίδα – ούτε καν έχουν γίνει προκηρύξεις – μένουν οι θέσεις ειδικοτήτων όπως Οφθαλμίατρου, Γαστρεντερολόγου, ΩΡΛ, Δερματολόγου, ιατρού ΜΕΘ. Ο οργανισμός του νοσοκομείου όμως, αναφέρει και σειρά άλλων θέσεων προσωπικού που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, όπως νοσηλευτικό, μαιευτικό και μόνιμο διαφόρων κλάδων.
   Ελλείψεις όμως υπάρχουν και στο προσωπικό τεχνικών ακτινολόγων. Το αποτέλεσμα είναι κατά διαστήματα να μένουν ακάλυπτες βάρδιες και να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο αναφοράς του νησιού, ούτε μια απλή ακτινογραφία θώρακος δυσχεραίνοντας το έργο των ιατρών και θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών. 
   Υπολειτουργεί επίσης και το ΚΕΦΙΑΠ, το οποίο έχει πρότυπες εγκαταστάσεις και θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση περιστατικών απ’ όλη τη χώρα.
   Στο ακτινολογικό τμήμα επίσης υπάρχουν παλαιά μηχανήματα, τα οποία συχνά δε λειτουργούν (είναι εκτός λειτουργίας, επί σειρά μηνών και κατ’ επανάληψη ο αξονικός τομογράφος, το ακτινολογικό μηχάνημα, ο μαστογράφος). Δε λειτουργεί επίσης ο υπέρηχος καρδιάς.
   Ακόμη, ολόκληρη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου μας, δωρεά της οικογένειας Βεργωτή, άρτια και τέλεια εξοπλισμένη η οποία περιέχει, νέα χειρουργεία, ΜΕΘ, αίθουσα τοκετών, ψυχιατρική κλινική, αιματολογικό, εργαστήρια παραμένει εδώ και μήνες απαράδεκτα κλειστή και δεν έχει λειτουργήσει ούτε στο ελάχιστο κάποιο απ’ όλα αυτά τα τμήματα!
   Να αναφέρουμε ότι το άρθρο 17 του κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, προβλέπει ότι το νοσοκομείο έχει έσοδα από επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία έχουν περικοπεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αποτέλεσμα είναι να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς απειλούνται να εξαντληθούν σύντομα τα διάφορα κονδύλια του προϋπολογισμού όπως, για τα φάρμακα, το πετρέλαιο κτλ.
   Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς, το μεγαλύτερο του Ιονίου και το πιο δύσκολο σε μετακινήσεις λόγω του ορεινού χαρακτήρα του, καλύπτεται μόνο από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Αποτέλεσμα είναι δύο περιστατικά ταυτόχρονα στο ίδιο ή σε διαφορετικά σημεία του νησιού να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Φαινόμενο που συμβαίνει κυρίως – αλλά όχι μόνο –  έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δια του λόγου το αληθές, αναφέρω δύο απ’ τα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί. Το πρώτο αφορά ένα τροχαίο που ενεπλάκονταν  τρεις νέες κοπέλες το οποίο συνέβη εκτός Αργοστολίου. Τρία τα δρομολόγια που χρειάστηκε να πραγματοποιήσει το ΕΚΑΒ για να τις διακομίσει στο νοσοκομείο μας. Δύο διασωληνώθηκαν, ενώ η μία τελικά κατέληξε και διακομίστηκαν με αεροπλάνο της ΠΑ και ιατρό του ΕΚΑΒ σε ΜΕΘ της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το δεύτερο περιστατικό που διαδραματίστηκε λίγες μέρες πριν αφορά ένα νέο 33 ετών ο οποίος ένιωσε δυσφορία και στην συνέχεια έπαθε ανακοπή. Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρισκόταν 33 χιλιόμετρα μακριά σε άλλο περιστατικό!
Ερωτάσθε λοιπόν κύριε Υπουργέ
1.      Θα ενισχύσετε ή όχι με δεύτερο ασθενοφόρο και πλήρωμα το ΕΚΑΒ του νησιού μας;
2.      Εγγυάστε ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα με την κρατική επιχορήγηση του νοσοκομείου Κεφαλονιάς, ελλείψεις σε φάρμακα ή άλλα υλικά, και ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του;
3.      Υπάρχει σχέδιο για τη λειτουργία της πτέρυγας Βεργωτή ή θα συνεχιστεί να επιβαρύνεται το ΕΚΑΒ και ο κρατικός προϋπολογισμός με τις συχνές αεροδιακομηδές που πραγματοποιούνται για τα βαριά περιστατικά σε άλλα μέρη της Ελλάδος μετά από πολύωρες αναμονές, θέτοντας και εδώ, σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών; Έχει γίνει κάποια συγκριτική μελέτη για τα κόστη λειτουργίας της ΜΕΘ σε σχέση με το κόστος των αεροδιακομηδών;
4.      Θα ενισχυθεί το νοσοκομείο με το προσωπικό που λείπει όπως προκύπτει από τον οργανισμό;
5.      Εγγυάστε ότι θα μπορεί να λειτουργεί σε καθημερινή βάση το ακτινολογικό τμήμα και θα εξοπλιστεί με τεχνικούς και νέα μηχανήματα; Θα αντικατασταθούν ή διορθωθούν και πότε τα αρχαία και ελαττωματικά μηχανήματα του νοσοκομείου Αργοστολίου;
6.      Θα καλυφθούν οι θέσεις των ιατρών που λείπουν όπως προαναφέρθηκαν και οι οποίες προβλέπονται απ’ τον οργανισμό;
7.      Θα λειτουργήσει όπως πρέπει το ΚΕΦΙΑΠ;


Η ερωτώσα βουλευτής

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.