Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΡΗ                 
Αργοστόλι,   21-06-2013
                                                                                      Αρ. Δελτίου 66
                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Επιστολή Α/ρχη στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας& Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο  Μουσουρούλη
Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μουσουρούλη Κ. έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κος Σ. Κουρής.  Η επιστολή έχει θέμα την επιπλέον δρομολόγηση πλοίων για την κάλυψη της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη και συγκεκριμένα την επανεξέταση του θέματος της δρομολόγησης του πλοίου «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ», της  εταιρείας “STRINTZIS FERRIES” Ακολουθεί η επιστολή:

«Με αφορμή την από τις 20-6-2013 επιστολής της εταιρείας “STRINZIES FERRIES”, αναφορικά με το θέμα της επιπλέον δρομολόγησης πλοίων για την κάλυψη της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη, με την οποία μνημονεύεται η από της 18/6/2013 πλειοψηφική απόρριψη του αιτήματός τους στο ΣΑΣ, για την δρομολόγηση του πλοίου τους στην συγκεκριμένη γραμμή, -σε αντικατάσταση του πλοίου της IONIAN FERRIES, για το οποίο είχε αιτηθεί η απόσυρσή του από την εν λόγω γραμμή-, σας γνωρίζουμε τα εξής:
·        Όπως έχουμε πολλαπλά επισημάνει, κυρίαρχη και αδιαπραγμάτευτη στόχευσή μας στις μεταφορές, συνιστά η ολοχρονική συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών μας και η ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών
·        Η πλημμελής συγκοινωνιακή κάλυψη για συγκεκριμένες γραμμές, με έμφαση αυτές που εξυπηρετούν την Ιθάκη προκαλεί σωρεία προβλημάτων, ειδικά όταν αφορά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή όταν αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος διανυκτέρευσης, λόγω δρομολογίων που δεν διευκολύνουν τους επιβάτες. Αυτό σε συνδυασμό με τα γενικότερα θέματα της νησιωτικότητας αλλά και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης τείνουν να δημιουργήσουν αδιέξοδο στο νησί με σωρεία επιπτώσεων.
·        Το ζήτημα αυτό σας είχε επισημανθεί με την υπ.αριθμ 17225/5084 /8-4-2013 αλλά και ανάλογη επιστολή μας, από το προηγούμενο έτος ( υπ.αριθμ58387/17547-25-10-2012, με τις οποίες σας γνωστοποιούσαμε τα προβλήματα που δημιούργησε στην εν λόγω γραμμή η κοινοπραξία “IONIAN FERRIES” και προσβλέπαμε στην συνδρομή σας για την επίλυσή τους.
·        Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε δρομολογήσεις που αφορούν αποκλειστικά περιόδους αιχμής  αλλά σίγουρα τασσόμαστε υπέρ εγχειρημάτων που θα αποφορτίσουν τους πολίτες από τα ελλείμματα και τα προβλήματα συγκεκριμένων γραμμών, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
·        Η εταιρεία «STRINZIS FERRIES» είχε υποβάλλει τις 10/5/2013 αίτηση στο ΣΑΣ για την κάλυψη του δρομολογίου Κυλλήνη –Ζάκυνθο η οποία δεν αξιολογήθηκε καθώς αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος.
·         Μετά από αντίστοιχη αίτηση της κοινοπραξίας IONIAN FERRIES (3/6/2013), να εγκαταλείψει την γραμμή Πάτρα –Σαμη-Ιθάκη, η «STRINZIES FERRIES» επανήλθε με την από τις 13/6/2013 επιστολή της, δηλώνοντας την πρόθεσή της να καλύψει ολοχρονικά την ανάγκη που προέκυψε από την συγκεκριμένη οικειοθελή αποχώρηση της κοινοπραξίας και δει με αυξημένη συχνότητα δρομολογίων, νεότερο και ταχύτερο πλοίο.
·        Η αλήθεια είναι ότι αν και ουδέποτε αποκλίναμε από το ζητούμενο και την θέση, της στήριξης πρωτοβουλιών που αφορούσαν στην ενίσχυση των δια θαλάσσης συγκοινωνιών μας, για όλη την περίοδο του έτους, δεν διαθέταμε ολοκληρωμένη ενημέρωση για το ιστορικό των προθέσεων και αιτήσεων της «STRINZIES FERRIES» καθώς τελούσε εν εξελίξει η μεταξύ τους διαπραγμάτευση, πριν το προγραμματισμένο ΣΑΣ, που διεξήχθη στις 18/6/2013
·        Μετά από την πρόσφατη πληροφόρησή μας επί του συνόλου των διαβημάτων της εταιρείας αλλά και των πραγματικών της στοχεύσεων οι οποίες συνάδουν με τα ζητούμενά μας και τις κοινωνικές επιταγές, θεωρούμε θετική και εύλογη την πρότασή της. Πολλών δε, όταν μας διαβεβαιώνει για την αναβάθμιση της συγκεκριμένης γραμμής, μέσω της κάλυψής της με καλύτερων προδιαγραφών πλοίο και δρομολόγια που τόσο σε συχνότητα όσο και  σε διάρκεια διεξαγωγής, καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες της Β. Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
·        Άλλωστε  η υποστήριξη παρόμοιου εγχειρήματος που αφορούσε στην παράλληλη δρομολόγηση του πλοίου της ακτοπλοϊκών γραμμών της εταιρείας “ΚEFALONIAN LINES” Αργοστολίου-Κυλλήνης και Πόρου-Κυλλήνης, λόγω αντιστοίχων προβλημάτων των συγκεκριμένων γραμμών, μετά από ανάλογο, σχετικό αίτημά μας (17225/5084-84-4-2013 επιστολή μας προς Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου),  έχαιρε ευρείας αποδοχής και  στέφθηκε με επιτυχία.
Με βάση τα παραπάνω και με γνώμονα ότι ως φορέας λειτουργούμε με κίνητρο την μεγιστοποίηση της κοινωνικής ωφελείας ανεξάρτητα από εταιρικά συμφέροντα, ζητούμε την επανεξέταση του θέματος και την έγκριση της δρομολόγησης του πλοίου «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ», της  εταιρείας “STRINTZIS FERRIES” -και μάλιστα ανεξάρτητα της απόσυρσης ή όχι του πλοίου της “ΙONIAN FERRIES”-, καθώς κρίνουμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας και της συχνότητας των δια θαλάσσης μεταφορών στις περιοχές που εξυπηρετεί.
Συγκεκριμένα  παρακαλούμε για την αξιολόγηση όλων των δεδομένων, των ενεργειών,  παροχών και προοπτικών της εταιρείας, προκειμένου να λάβετε την αντικειμενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση, για την ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής μας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής  των κατοίκων μας.
                                   
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                                        
    ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.