Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ



Τώρα πια που οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης, και όχι του ΕΒΕΚΙ όπως εκ παραδρομής αναφέρεται από  συνάδελφους σε ανακοινώσεις, έχουν τελειώσει και σε συνέχεια όλων όσων γράφτηκαν και ειπώθηκαν τον τελευταίο καιρό, νιώθω την υποχρέωση, μέσα από αυτό το άρθρο, να παραθέσω ορισμένα στοιχεία. Σκοπός μου είναι να παρουσιάσω όσο πιο συνοπτικά γίνεται το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς & Ιθάκης, για να μπορέσει ο καθένας από εμάς να σχηματίσει τη δική του εικόνα και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Πρωτίστως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω  ότι δεν πρόκειται να ασχοληθώ με  τις επιπολαιότητες και τις υπερβολές της προεκλογικής περιόδου και πολύ περισσότερο με ισχυρισμούς προσβλητικούς που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας και που υποτιμούν την νοημοσύνη των επαγγελματιών/επιχειρηματιών των νησιών μας.   
Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι αν είναι να κάνουμε κάτι σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να προχωράμε ενωμένοι, αφού αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν. Γι΄ αυτό το λόγο και κατά την προεκλογική περίοδο μη θέλοντας να «ρίξω  λάδι στη φωτιά» και να συμβάλω στην πόλωση του εκλογικού σώματος, δεν απάντησα στα διάφορα δημοσιεύματα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας.
Κατ΄ αρχάς, οριοθετώντας το ρόλο μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι σκοπός του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου είναι το Επιμελητήριο:
 α) να αποτελέσει πραγματικό σύμβουλο της πολιτείας ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που  ταλαιπωρούν την επαγγελματική τάξη &
 β) να υποδειχθούν τα μέτρα, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.
Το Επιμελητήριο, λοιπόν, οφείλει να εντοπίζει τα προβλήματα και στη συνέχεια να υποδεικνύει τις λύσεις αυτών στην πολιτεία. Ο ρόλος του δηλαδή είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν ενός συνδικαλιστικού σωματείου ή συλλόγου.
Τα προβλήματα που βιώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Κεφαλονιάς και Ιθάκης,  όπως αυτά καταγράφονται από τους διάφορους συλλόγους είναι: α) Τα γενικότερα προβλήματα που συνυπάρχουν σε εθνικό επίπεδο και β) Ορισμένα εξειδικευμένα για την επίλυση των οποίων θα πρέπει να απευθυνθούμε στις τοπικές αρχές.
Μέσα από τη σταθερή επικοινωνία με τους συναδέλφους μας αλλά και μέσω του περιοδικού μας,  με  την διαδικασία των συνεντεύξεων/παρουσιάσεων,  έχουμε καταγράψει τα προβλήματα που βιώνουν όλα τα επαγγελματικά σωματεία και οι κλάδοι της τοπικής οικονομίας. Ήδη αρκετά από αυτά έχουν διαβιβαστεί στους αρμόδιους φορείς για επίλυση.
Για παράδειγμα:  Σε συνάντηση του Δ.Σ. με τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς τέθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες/επαγγελματίες                  (παρεμπόριο, δημοτικά τέλη κ.λ.π.) και αναζητήθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ο κ. Παρίσης όχι μόνο δεσμεύτηκε αλλά και ανανέωσε τις δεσμεύσεις του με ....
συνέντευξή του στο περιοδικό μας (Ιούνιος 2011). Μια αντίστοιχη παρουσίαση των προβλημάτων είχαμε  θέσει υπόψη και του Βουλευτή του Νομού μας, τον κ. Μοσχόπουλο, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του δεσμεύτηκε σε μια σειρά ενεργειών.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι ερευνήσαμε, εσχάτως, για την νομιμότητα λειτουργίας των «Κινέζικων». Παλαιότερα είχαμε προσπαθήσει να βρεθεί λύση στο αίτημα πολλών επιχειρηματιών για εξεύρεση χώρου στη ΒΙΠΕ προτείνοντας την επέκτασή της και προκαλώντας διαδικασίες για δημιουργία φορέα διαχείρισης. Στείλαμε επιστολή στον τότε υπουργό Οικονομικών (23/05/11) για το «σαφάρι» του ΣΔΟΕ στην Κεφαλονιά. Συμμετείχαμε στον δημόσιο διάλογο για το ΕΣΠΑ 2007-13 σε Κεφαλονιά & Ιθάκη (Απρίλης 2010). Καταθέσαμε υπόμνημα σε όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Δημάρχους για τα προβλήματα των ντόπιων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Στείλαμε επιστολή στα ΜΜΕ για την φημολογία περί σεισμού (18/06/08), καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΟΤ ζητώντας περαιτέρω οικονομική ενίσχυση κ.λ.π.
Όσον αφορά  τα γενικότερα προβλήματα τοποθετηθήκαμε δημόσια για ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (το παρόν και το μέλλον των ΜμΕ, το φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο κ.α.) που αφορούν την επιχείρηση και τον επαγγελματία και οι τοποθετήσεις μας -μέσω της κυκλοφορίας του περιοδικού μας στο σύνολο του επιμελητηριακού χώρου-είχαν πανελλήνια εμβέλεια.
Επιπλέον: Πάγια άποψή μας ήταν ότι αποτελεί χρέος μας να βρισκόμαστε στο «πλάι» των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τόπου μας, να χρηματοδοτούμε τα αιτήματα όλων, χωρίς διακρίσεις, των θεσμοθετημένων φορέων/συνδικαλιστικών και επαγγελματικών ενώσεων στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων μας. Προς τούτο, διαθέσαμε αυτή την πενταετία σημαντικά ποσά σε διαφορετικούς τοπικούς φορείς, αλλά και 18.582,00 € μόνο το 2011 στις τριτοβάθμιες οργανώσεις εμπόρων και βιοτεχνών (υπάρχει υποχρέωση εκ του νόμου), όπως και στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (15.120,00 € για 2010 και 2011)
Οι βασικοί άξονες της «αναπτυξιακής» επιμελητηριακής μας πολιτικής ήταν και είναι:
  1. Έμπρακτη αναγνώριση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας με απόρροια σημαντικά ωφελήματα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας. (Κύρια έμφαση στο «μεταφορικό ισοδύναμο» και στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α)
  2. Ενημέρωση- και όχι μόνο-όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα
  3. Ιδιαίτερη φροντίδα για τον τουριστικό κλάδο με έμφαση στον εμπλουτισμό του τουριστικού πακέτου με «εναλλακτικές μορφές τουρισμού», στην βελτίωση της δικτύωσης (Place) αλλά και του promotion
  4. Αναπροσανατολισμός της ντόπιας επιχειρηματικότητας σε πιο καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες
Αναλυτικότερα:
1.Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 διαμαρτυρηθήκαμε έντονα (και η διαμαρτυρία μας έλαβε «περιφερειακές διαστάσεις») διότι εξακολουθεί το Ιόνιο να μην απολαμβάνει το μειωμένο ΦΠΑ του Αιγαίου. Πολλές φορές, φυσικά, θέσαμε το συγκεκριμένο θέμα στην «πρώτη γραμμή» συζητώντας το με πολιτειακούς παράγοντες και δεν πρόκειται να σταματήσουμε παρά μόνο όταν πετύχουμε το στόχο μας.
2.Η συμμετοχή μας στα κεντρικά διοικητικά όργανα τόσο του ΕΟΑΕΝ όσο και του Insuleur μας έδωσε την δυνατότητα της συνδιαμόρφωσης σημαντικών κατακτήσεων για την εδραίωση της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας τόσο στην Ευρώπη-και, κυρίως, σε αυτή-όσο και στην Ελλάδα (π.χ. αυξημένα ποσοστά επιδότησης στα ευρωπαϊκά προγράμματα). Δεν ήταν, μάλιστα, λίγες οι φορές που τα νησιά μας αποκόμισαν ιδιαίτερα οφέλη από αυτή την συμμετοχή (όπως  στο πρόγραμμα ενίσχυσης ιστιοπλοϊκού τουρισμού).
3. Παρείχαμε εκτεταμένη, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στα μέλη μας για όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέσα από το περιοδικό του Επιμελητήριου και από Δελτία Τύπου. Δημιουργήσαμε, επίσης, ιδιαίτερη υπηρεσία στον χώρο του Επιμελητήριου προκειμένου να βοηθήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους στην κατάθεση των αιτήσεων χρηματοδότησης. Προκαλέσαμε, τέλος, πέντε  ενημερωτικές συναντήσεις για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, στη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου.
4.Συνεργήσαμε ώστε η Easy Jet και η Ryan Αir να πραγματοποιήσουν από την φετινή τουριστική περίοδο πτήσεις προς την Κεφαλονιά με στόχο την ποσοτική αύξηση του τουριστικού ρεύματος και την δημιουργία ευκαιριών διασύνδεσης με την Κεντρική Ευρώπη. Συμμετείχαμε σε αρκετές τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Προβάλλαμε συστηματικά τις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Σε αυτό το σημείο, δράττομαι της ευκαιρίας, για να αναφέρω ότι ένας από τους βασικούς στόχους μας κατά το 2012 είναι το να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε κατά 20-30% τον αριθμό των τουριστών κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο και το ισχυρότερο «εργαλείο» που έχουμε στη διάθεσή μας για να το πετύχουμε αυτό είναι το να υλοποιήσουμε τη συνεργασία που έχουμε υπογράψει με τις  αεροπορικές εταιρείες «χαμηλού κόστους». Το Επιμελητήριο θα προσεγγίσει το αμέσως προσεχές διάστημα όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό ώστε να συμβάλλουν έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια σχόλια που έγιναν σχετικά με το ότι η φετινή συμμετοχή ανέδειξε την αποχή ως πρώτη δύναμη και κατέδειξε- και στην συγκεκριμένη περίπτωση- το πρόβλημα της απαξίωσης των θεσμών.
Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 2006 ψήφισαν 1.245 μέλη, ενώ στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση ψήφισαν 1.341, δηλαδή περίπου 100 άτομα περισσότερα. Αν, επίσης, ανατρέξουμε σε παλαιότερες αναμετρήσεις θα διαπιστώσουμε ότι η συμμετοχή στις επιμελητηριακές εκλογές υστερούσε  αισθητά σε σχέση με τις νεώτερες. Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι επί των δικών μας ημερών έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίστηκαν κάποιοι αντίπαλοί μας. Προσθέσαμε «υπεραξία» στον θεσμό, αυξήσαμε  το ενδιαφέρον γι αυτόν, και γι’ αυτό καταγράφεται διαχρονική αύξηση στον αριθμό των εκλογέων. Στις τωρινές αρχαιρεσίες, μάλιστα, λόγω του ότι πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου είχαμε πολλές απουσίες, μια και πολλοί επαγγελματίες βρίσκονταν εκτός Κεφαλονιάς. Τίποτα, λοιπόν, δεν δείχνει ότι το «κόμμα της αποχής» έχει κερδίσει έδαφος από τη μια επιμελητηριακή εκλογική αναμέτρηση στην άλλη. Κάθε άλλο! Και δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το ποσοστό συμμετοχής, αλλά, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι σε αυτές εκφράστηκε μια απαρέσκεια για τον θεσμό του Επιμελητήριου ή στο πρόσωπο μου.
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όπως γνωρίζετε, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί των ημερών μας έγιναν πολλά και θα γινόντουσαν περισσότερα αν είχαμε περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και αυτή την τετραετία την προσπάθεια ακολουθώντας την ίδια πορεία, πάντα με διαφάνεια και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων και προσπαθώντας να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, καθώς οι συγκυρίες απαιτούν από μας να καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε από την αντιπολίτευση να αφήσει τις υπερβολές -που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν την «κόκκινη γραμμή»- της προεκλογικής περιόδου.  Δεν έχουμε την πολυτέλεια της πόλωσης και της διαίρεσης του χώρου μας, του χώρου των ΜμΕ, ο οποίος συρρικνώνεται και δοκιμάζεται άγρια. Πρέπει όλα τα μέλη του Δ.Σ. να συμβάλλουν με σκληρή δουλειά στη δημιουργία και εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά μας. Ας αφήσουμε τις μικρότητες στην άκρη.

Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους τους συνάδελφους που με στήριξαν και ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο συνδυασμό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.

Εύχομαι σε όλους

Καλά Χριστούγεννα
&
Καλή Χρονιά

με υγεία και ευτυχία


Θεόφιλος Μιχαλάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.