Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ο φονικός σεισμός στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο του 1953


Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τα Επτάνησα, είχε αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος και Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.
Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τα Ιόνια νησία το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες). Να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος. Τη καταστροφή στη Ζάκυνθο συμπλήρωσε μια μεγάλη πυρκαγιά.

Η Ελλάδα εκείνη την εποχή έβγαινε από μια δύσκολη εποχή (πόλεμος - κατοχή - εμφύλιος) και ήταν στις πρώτες προσπάθειες ανασυγκρότησης του κράτους. Ο πρώτος σεισμός έγινε με επίκεντρο την Ιθάκη στις 9 Αυγούστου, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί για τρείς μέρες που ενεργοποιούν σεισμικά όλοι τη δυτική Ελλάδα και τότε έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός (πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις 12 Αυγούστου με επίκεντρο τη Κεφαλονιά. Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοοούμενους και 2500 τραυματίες. Αυτή τη δίμηνη σεισμική ακολουθία σημπλήρωσαν δύο σεισμοί τον Οκτώβριο στο Ληξούρι και τον Νοέμβριο στην Ιθάκη, αλλά δεν είχε μείνει τίποτε άλλο όρθιο για να το καταστρέψουν.

Στην Κεφαλονιά μικρότερες ζημιές έπαθε το βόρειο τμήμα του νησιού, η περιοχή της Ερίσου και το Φισκάρδο όπου αρκετά αρχοντικά άντεξαν τη καταστροφική μανία των πάνω από 3000 σεισμών και μετασεισμών που έγιναν μέχρι την άνοιξη της επόμενης χρονιάς και είναι από τα ελάχιστα διατηρητέα παραδοσιακά χτίσματα στο νησί. Σημαντική ήταν η διεθνής βοήθεια που προσέτρεξε στο νησί από πολλές χώρες. Είτε τους πρώτους μήνες για την παροχή άμεσης βοήθειας, είτε στην προσπάθεια των κατοίκων να ξαναστήσουν τη ζωή τους όλα τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστική η απουσία του ελληνικού κράτους που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να κρατήσει τους ανθρώπους στο τόπο τους. Έτσι η Κεφαλονιά εξαιτίας της έντονης μετανάστευσης που ακολούθησε τους σεισμούς στερήθηκε σημαντικό - και ίσως το πιο δημιουργικό και δυναμικό - κομμάτι του πληθυσμού της.

Τα τραγικά λάθη στη συνέχεια της ανασυγκρότησης του νησιού είχε ως συνέπεια το Αργοστόλι (η πρωτεύουσα) να αναπτύσσεται στα παλιά πολεοδομικά όρια της πόλης με τις στρεβλώσεις και της αδυναμίες της εποχής, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη.

Οι μακροοικονομικές πολιτικές για ισομερή ανάπτυξη του νησιού ήταν ανύπαρκτες, επικράτησε ο παλαιοκομματικός παραγοντισμός και το "ράβε ξήλωνε" παρά κάποιες.............. 
 αποσπασματικές προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς.
Αυτό το τίμημα (οικονομικά, κοινωνικά, ιστορικά, πολιτιστικά κ.α.) πληρώνει ακόμα και σήμερα με την απουσία του κεφαλλονίτικου στοιχείου, με την παντελή εξαφάνιση των παραδόσεων. Η επικράτηση και εδώ των ρουτινιέρηδων του γρήγορου φαγητού με τις ορδές των χειρώνακτων και την ανοχή των ντόπιων, «καταβροχθίζουν» ότι έχει απομείνει από το χθες και επιβάλουν άλλα έθιμα ξένα προς την Κεφαλονιά.... Ίσως να ταιριάζουν με τον τουριστικό πολιτισμό που επέβαλαν οι πολυεθνικές με την αρωγή των προθύμων πολιτικών και οικονομικών τζακιών του νησιού μας. Ως πότε όμως θα ανεχόμαστε αυτή την καταστροφική πραγματικότητα για εμάς, τα παιδία μας και τον τόπο μας;

Υ.Γ. Εις ανάμνηση 58 ετών από τους σεισμούς η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας σήμερα το βράδυ στις 20.00 θα παρουσιάσει στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου οπτικοακουστικά ντοκουμέντα  των γεγονότων  της εποχής εκείνης.
Η παρουσίαση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων «Μουίκης Hotel» Σημαντικό μέρος του οπτικοακουστικού υλικού, χορηγήθηκε από τον συμπολίτη μας κ. Βασίλη Λορεντζάτο.

Με πληροφορίες από τα : http://planet-greece.blogspot.com/  / http://zeidoron.blogspot.com 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.